Klasyczny przepis na angielskie scones, które znane mi są bardzo dobrze. Dopóki nie upiekłam własnych to nie przepadałam za nimi, a są takie pyszne. Zrobicie je w 30 minut, także jeśli zabraknie Wam pieczywa na śniadanie to one świetnie się sprawdzą. Oczywiście podajemy na słodko! Polecam!
Składniki
- 225g mąki pszennej
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 25g cukru
- 55g miękkiego masła
- 150 ml mleka
- 1 jajko lub kilka łyżek mleka
Przygotowanie
- Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło mieszamy w misce. Dokładnie, aż całkowicie rozetrzemy masło z mąką, powstanie coś jak bardzo drobna kruszonka. Dolewamy mleko i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, ciasto będzie miękkie i klejące. Odstawiamy dosłownie na 5 minut.
- Blat posypujemy mąką wykładamy ciasto, formujemy kulę. Formujemy ja na kształt koła i grubość ok. 2 cm. Okrągłą foremką o średnicy ok. 5 cm wycinamy krążki. Należy foremkę zanurzyć w mącę i wycisnąć bułeczkę. Pamiętajmy, aby wycisnąć jednym ruchem, bez kręcenia foremką. Wtedy bułeczki urosną prosto.
- Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 175ºC. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany. Gdy bułeczki przestygną podajemy je za masłem, konfiturą i śmietaną lub miodem. Smacznego!
Źródło: BBC Food – Scones
Scones można upiec również z rodzynkami.