Klasyczny przepis na angielskie scones, które znane mi są bardzo dobrze. Dopóki nie upiekłam własnych to nie przepadałam za nimi, a są takie pyszne. Zrobicie je w 30 minut, także jeśli zabraknie Wam pieczywa na śniadanie to one świetnie się sprawdzą. Oczywiście podajemy na słodko! Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 225g mąki pszennej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 25g cukru
  • 55g miękkiego masła
  • 150 ml mleka
  • 1 jajko lub kilka łyżek mleka

Przygotowanie

  1. Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, sól i masło mieszamy w misce. Dokładnie, aż całkowicie rozetrzemy masło z mąką, powstanie coś jak bardzo drobna kruszonka. Dolewamy mleko i mieszamy łyżką, aż składniki się połączą, ciasto będzie miękkie i klejące. Odstawiamy dosłownie na 5 minut.
  2. Blat posypujemy mąką wykładamy ciasto, formujemy kulę. Formujemy ja na kształt koła i grubość ok. 2 cm. Okrągłą foremką o średnicy ok. 5 cm wycinamy krążki. Należy foremkę zanurzyć w mącę i wycisnąć bułeczkę. Pamiętajmy, aby wycisnąć jednym ruchem, bez kręcenia foremką. Wtedy bułeczki urosną prosto.
  3. Układamy je na blaszce wyłożonej pergaminem, smarujemy roztrzepanym jajkiem lub mlekiem. Pieczemy ok. 15 minut w temperaturze 175ºC. Piekarnik powinien być wcześniej nagrzany. Gdy bułeczki przestygną podajemy je za masłem, konfiturą i śmietaną lub miodem. Smacznego!

Źródło: BBC Food – Scones

Scones można upiec również z rodzynkami.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!