Jest to zmodyfikowany przepis na muffinki, które robię od jakiego czasu. Zamiast masła użyłam olej rzepakowy co podnosi ich wartość odżywczą. Dodałam wanilię w paście i skórkę z cytryny. Całości dopełniły truskawki, ale nie zdominowały. Myślę, że świetne będą również maliny czy jagody. Bardzo fajne i proste babeczki, zapomniałam: nie używamy miksera :)
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Suche składniki
- 1/2 szklanki cukru
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia, płaska
- szczypta soli
Mokre składniki
- 1 szklanka mleka
- 1 jajko
- 1/4 szklanki śmietany 12 lub 18%
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka ekstraktu lub pasty z wanilii
- starta skórka z jednej cytryny
Dodatkowo
- ok. 1 szklanki truskawek
- cukier puder, do posypania
Przygotowanie
- Suche składniki łączymy w jednej misce. W drugiej łączymy mokre składniki.
- Mokre składniki wlewamy do suchych i mieszamy, ręcznie szpatułką. Gdy składniki tylko się połączą rozkładamy je do foremek na tarteletki (6 sztuk) lub pieczemy muffinki w papilotkach (12 sztuk). Gdy rozłożymy masę na wierzchu układamy po 1–2 truskawki pokrojone w plasterki. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 175ºC i pieczemy ok. 25 minut. Gdy ostygną posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Uwaga! Babeczki możemy upiec również w foremce do muffinek i papilotkach, wtedy wyjdzie nam 12 sztuk!
Możemy użyć dowolne sezonowe owoce: maliny, jagody, porzeczkę.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!