Jedno z tych ciast które robi się szybko i na ostatnia chwilę. Możemy kroić ją gdy jest jeszcze ciepła, wtedy też aromat kokosu rozchodzi się najbardziej. Gdy wystygnie jest sprężysta i dość zwarta, świetna do herbaty lub porannej kawy. Mi smakuje najbardziej trzeciego dnia, gdy robi się bardziej krucha.
Składniki
Ciasto
- 1,5 szklanki mąki krupczatki
- 1/2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 1,5 szklanki cukru
- 4 łyżki masła
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka wiórków kokosowych
- 2 łyżeczki rumu
- 1 łyżka soku z cytryny
- 4 duże jajka
Lukier
- ok. 1/3 szklanki mleka plus 2 łyżki
- ok. 1/3 szklanki wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka masła
- 6 łyżek cukru pudru
Przygotowanie
- Formę na babkę smarujemy dokładnie masłem i oprószamy mąką. Piekarnik nagrzewamy do 170°C.
- Mąkę krupczatkę, pszenną (przesianą), proszek do pieczenia i sól łączymy w dużej misce.
- Mleko podgrzewamy razem z masłem. Masło ma się rozpuścić, a całość powinna być ciepła, nie gorąca!
- Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę przez 3 minuty. Masa zwiększy swoją objętość ok. 2-3 razy, wtedy dodajemy do niej wanilię, sok z cytryny i rum.
- Masę jajeczną dodajemy do suchych składników, lekko mieszamy, nie musi być dokładnie. Następnie dodajemy wiórki koksowe. Znowu mieszamy i wlewamy mleko z masłem. Mieszamy dokładnie drewnianą szpatułką lub silikonową (dokładnie zbiera masę).
- Przelewamy do formy i pieczemy ok. 45-50 minut. Pod koniec pieczenia możemy sprawdzić patyczkiem czy ciasto jest suche. Po wyjęciu z piekarnika czekamy 10 minut i wyjmujemy babkę z foremki. Gdy przestygnie polewamy lukrem lub posypujemy cukrem pudrem.
- Lukier. Mleko gotujemy razem z wiórkami kokosowymi i masłem do momentu, aż mleko się wygotuje i powstanie gęsta masa kokosowa. Odstawiamy do ostygnięcia. Cukier puder rozrabiamy łyżką mleka i dodajemy zimną masę kokosową. Mieszamy, jeśli okazałoby się, że lukier jest za gęsty dodajemy drugą łyżkę mleka, jeśli wyszedłby za rzadki dodajemy jeszcze cukier puder. Smacznego!
Gęstość lukru regulujemy w taki sposób jak lubimy.
Składniki powinny być w temperaturze pokojowej.