Jest to prosty i sprawdzony przepis na klasyczną babkę marmurkową. Łatwo ją przygotować, pobrudzimy trochę naczyń, ale warto. Później tylko sięgamy po kolejny kawałek do kawy lub herbaty, a co niektórzy do szklanki mleka. Warto zanotować przepis.
Składniki
- 300g mąki pszennej
- 200g miękkie masło
- 200g cukru pudru
- 4 jajka
- 100 ml mleka
- 3 łyżki kakao
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 11/2 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier puder, do posypania
Przygotowanie
- Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i dokładnie mieszamy. Dzielimy ją na dwie równe części. Z jednej części odejmujemy 1,5 łyżki mąki i przekładamy to do drugiej części mąki. Tam gdzie odjęliśmy mąkę dodajemy przesiane 3 łyżki kakao i mieszamy z mąką. W obydwu miskach będzie tyle samo mąki.
- Masło ubijamy na puszystą masę razem z cukrem pudrem i wanilią. Dodajemy stopniowo żółtka i dalej ubijamy. Dodajemy mleko i dokładnie mieszamy. Masę łączymy delikatnie z ubitymi białkami i dzielimy na dwie równe części.
- Do jednej części dodajemy mąkę z proszkiem, do drugiej mąkę z proszkiem i kakao. Mieszamy i wykładamy masę do podłużnej keksówki (30 cm). Najpierw wykładamy jasną masę, a na nią kakaową. Lekko wyrównujemy .
- Na wierzchu ciasta robimy nacięcie nożem zanurzonym w roztopionym maśle. Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 55 do 60 minut.
Ciepłą babkę posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Źródło: „Przysmaki polskiego stołu”
Babkę możemy upiec również w okrągłej formie z kominem, jak w tym przepisie.
Pamiętajmy! Gdy dodajemy w ostatnim etapie mąkę kakaową do masy, nie mieszajmy zbyt długo. Łatwo taką masę „zaciągnąć”, będzie wtedy sztywna, nawet zakalcowaty.