Od czasu do czasu lubię upiec chlebek, który pięknie pachnie bananami. Tym razem skorzystałam z przepisu Sophie Dhal. Jedyne co zmieniłam to ilość cukru, na mniejszą oczywiście i dodałam łyżeczkę kakao, acha, można go upiec z mąką pszenną razową, też jest pyszny.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 banany, dojrzałe
- 75g miękkiego masła
- 200g cukru trzcinowego (dałam 150g)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- 170g mąki
- 1 łyżeczka kakao, opcjonalnie
- 1 łyżeczka sody lub proszku do pieczenia
Przygotowanie
- Banany rozgniatamy widelcem, dodajemy masło, cukier, roztrzepane jajko, wanilię i mieszamy dokładnie.
- Mąkę łączymy z kakao, solą i sodą. Dodajemy ją do miski z bananami i dokładnie mieszamy. Masę przekładamy do keksówki (23 cm długa) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC. Pieczemy ok. 1 godziny. Po wyjęciu z piekarnika czekamy, aż lekko przestygnie, wyjmujemy z foremki i dalej studzimy na kratce. Smacznego!
Źródło: Sophie Dhal – Banana Bread
Dzień po upieczeniu chlebek możemy grillować, będzie pyszny z masłem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!