Kto z Was nie jadł pieczonych żeberek w sosie barbecue? Jeśli ktoś się znalazł to koniecznie musi nadrobić :) Dziś podaję prosty i sprawdzony przepis na sos barbecue. Niezbędne będzie worcestershire sos i brązowy cukier, gdyż to te składniki nadają ostateczny ton jeśli chodzi o smak. Oczywiście dobre pomidory w puszce też nie zaszkodzą :) Polecam, jest to idealny sos do grillowanych mięs!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 średnia cebula
- 1 puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- ok. 85g brązowego cukru
- ok. 3 łyżek octu słodowego (malt vinegar)
- ok. 3 łyżek Worcestershire sos
- 1 łyżka przecieru pomidorowego
Przygotowanie
- Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, najlepiej w rondelku. Dodajemy posiekany lub starty czosnek. Smażymy ok. 4–5 minut.
- Pomidory miksujemy i dodajemy do cebuli, dodajemy pozostałe składniki. Całość gotujemy na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje. Na końcu jeśli trzeba doprawiamy jeszcze octem, cukrem i sosem worcestershire, zależy jaki smak Wam odpowiada.
- Sos możemy delikatnie zmiksować, aby był gładki. Ja pozostawiam w wersji nie zmiksowanej. Używamy do grillowanych mięs, np. żeberek lub jako sos na kanapki, jak lubicie. Smacznego!
Źródło: BBC GoodFood
WAŻNE: Jeśli robicie sos po raz pierwszy zalecam dodanie cukru w mniejszej ilości, oraz octu. Gdy sos się zredukuje możecie jeszcze go doprawić, tak, aby uzyskać pożądany smak! Czyli doprawiamy etapami!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!