Jest to przepis uniwersalny i bardzo prosty. Możemy piec dwie podstawowe wersje tego biszkoptu: czekoladową i waniliową. Jeśli natomiast do masy dodamy np. startą skórkę z cytryny i wyciśnięty sok, da nam to bazę na tort cytrynowy. Gdy część mąki zastąpimy orzechami, mamy bazę na orzechowy i wiele, wiele innych. Jeden prosty przepis i dużo możliwości. Polecam!
Składniki
- 6 jajek
- 120g cukru
- 180g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Oddzielamy białka od żółtek. Ubijamy je, a gdy piana będzie sztywna dodajemy na 3–4 razy cukier. Piana powinna się zrobić, lekko sztywna i lśniąca. Następnie dodajemy żółtka, mieszamy. Odkładamy mikser, nie będzie już potrzebny przy biszkopcie.
- Mąkę przesiewamy przez sito razem z proszkiem do pieczenia (i kakao, jeśli biszkopt ma być czekoladowy), a następnie powoli wsypujemy do miski z masą jajeczną, jednocześnie mieszając drewnianą łyżką! Można wsypywać ją etapami, nasypać na masę trochę mąki, zamieszać łyżką dwa trzy razy, wsypać znowu i tak aż do końca. Ważne jest to, żeby mieszać delikatnie. Po wymieszaniu masa powinna być puszysta.
- Dno tortownicy smarujemy tłuszczem i wykładamy pergaminem. Boków nie smarujemy, później odetniemy biszkopt nożem od tortownicy. Wylewamy masę (tortownica ok. 20–22 cm) i pieczemy ok. 40 minut w temp 175°C, po 40 minutach pieczenia można spokojnie otwierać piekarnik i sprawdzać czy biszkopt jest gotowy, ja po prostu naciskam lekko palcami na środku i jak biszkopt lekko odbija tzn, że jest dobry. Jeśli nie wiemy dalej, możemy użyć patyczka, nakłuwamy biszkopt i sprawdzamy czy patyczek jest suchy.
- Taki biszkopt możemy przygotować dzień wcześniej, lub nawet kilka dni. Dobrze zapakowany nie powinien wyschnąć, można również schować go do lodówki lub nawet zamrozić. Smacznego!
Pamiętajmy o mieszaniu, krótko, delikatnie tak aby masy „nie zaciągnąć”, jest wtedy bardziej lejąca, a nie jest już napowietrzona i puszysta. Nasz biszkopt może mieć wtedy zakalca.
Do biszkoptu możemy dodawać inne smakowe składniki: startą skórkę z cytryny, sok z cytryny, posiekane orzechy lub wiórki kokosowe. W przypadku gdy dodamy suche składniki odejmujemy tyle samo mąki.
Jeśli chcemy zrobić czekoladowy biszkopt, 60g mąki zastępujemy taką sama ilością kakao.