Takie bułeczki/ drożdżówki jadłam jako dziecko, popijając mlekiem. Pamiętam je pod nazwą „półfrancuskie”, ponieważ ciasto drożdżowe smaruje się masłem i cukrem przed upieczeniem. Te są delikatne, pachnące, nie za słodkie. Przenoszą w inny świat smaków poprzez swoją prostotę. Malutkie, takie na dwa, trzy razy do kawy. Przepis bardzo prosty i smaczny!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 250g mąki pszennej
- 75ml mleka
- 75g cukru
- 50g masła
- 3 żółtka
- 25g drożdży (świeżych)
- 1 łyżka skórki z cytryny
- 1 łyżeczka wanilii
- szczypta soli
- 1 jajko (do posmarowania)
Do przełożenia
- 25g masła
- 4 łyżki cukru
- cynamon
Kruszonka
- 5 łyżek zmielonych migdałów
- 3–4 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki miękkiego masła
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- sok z 1/2 cytryny
- 1 żółtko
Przygotowanie
- Robimy rozczyn. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, ciepłym mlekiem i 50g mąki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce.
- Żółtka ucieramy z pozostałym cukrem. Gdy rozczyn podwoi swoją objętość, dodajemy utarte żółtka, mąkę, szczyptę soli, skórkę cytrynową, wanilię i mieszamy. Wyrabiamy ciasto aż ukażą się pęcherzyki i dolewamy roztopione (nie za gorące) masło. Gdy ciasto odchodzi od ręki przestajemy wyrabiać, odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto podwoi swoją objętość, wyrabiamy je ponownie i wałkujemy na prostokąt o wymiarach ok. 42 cm x 26 cm i grubość ok. 0,5 mm. Smarujemy półpłynnym masłem (25g), posypujemy cukrem na całym prostokącie i cynamonem.
- Składamy wzdłuż dłuższego boku na pół i lekko przygniatamy. Kroimy na równe paski ok. 2 cm szerokości. Paski skręcamy i zwijamy w gniazdko. Układamy na blaszce wyłożonej pergaminem w odstępach 4–5 cm. Gdy bułeczki urosną o 50% smarujemy je roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 15 minut w 175°C, na złoty kolor.
Gdy przestygną polewamy lukrem. - Kruszonka. Masło rozcieramy z cukrem, dodajemy mąkę i rozcieramy tak, aby uzyskać okruchy.
- Lukier. Wszystkie składniki miksujemy na gładką masę. Smacznego!
Możemy zrobić 16 sztuk małych bułeczek lub 8 dużych.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!