Ostatnio i to chyba za sprawą ciąży zrobiłam się leniwa :), dlatego częściej korzystam z gotowych przepisów, a mniej sama eksperymentuje. Tak było z tymi bułeczkami, są pyszne, maślane i z prawdziwym dżemem. Dlatego podaję przepis dalej i polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto
- 1 szklanka mleka
- 1 laska wanilii
- 110g masła, roztopionego
- 1/3 szklanki cukru
- 2 duże jajka
- 10g drożdży suchych lub 20 g drożdży świeżych
- 1/4 łyżeczki soli
- 3,5 szklanki mąki pszennej chlebowej
Dżem
- 500g truskawek
- 1/3 szklanki cukru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub ziarna z połowy laski
- 1 łyżka soku z cytryny
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 3 łyżki gorącej wody
- 1 łyżeczka soku z cytryny
Przygotowanie
- Mleko podgrzewamy razem z wanilią, następnie odstawiamy, aby ostygło. Ma mieć letnią temperaturę. Do mleka dodajemy roztopione masło, cukier, roztrzepane jajka i mieszamy.
- Mąkę przesiewamy i łączymy z suchymi drożdżami. Jeśli używamy świeżych drożdży na początku robimy rozczyn (drożdże rozcieramy z łyżką cukru, kilkoma łyżkami ciepłego mleka i łyżką mąki, odstawiamy, aby lekko rozczyn wyrósł). Do mąki dodajemy sól i resztę składników. Wyrabiamy ciasto tak długo, aż będzie gładkie i elastyczne. Jeśli jest zbyt luźne dodajemy jeszcze mąki, maksymalnie 3 łyżki. Formujemy kulę, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
- Blaszkę o wymiarach 32 x 22 cm wykładamy pergaminem. Ciasto ponownie wyrabiamy. Odcinamy 150g i wałkujemy go na prostokąt o wymiarach spodu blaszki. Przekładamy ciasto na spód, będzie to spodnia warstwa bułeczek zabezpieczająca dżem przed wycieknięciem.
- Pozostałe ciasto wałkujemy na prostokąt 40 x 30 cm. Na ciasto wykładamy gotowy, zimy dżem i rozprowadzamy zostawiając po 2 cm z każdej strony, czystego ciasta. Zwijamy ciasto w rulon, jak roladę, wzdłuż dłuższego boku. Kroimy na 15 części ostrym nożem i układamy na blaszce. Bułeczki/ ślimaki mogą się stykać. Odstawiamy je do wyrośnięcia na około 30–40 minut. Następnie pieczemy w temperaturze 190ºC przez ok. 25–30 minut. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem.
- Lukier. wszystkie składniki ucieramy. Gęstość lukru możemy regulować przez dodanie wody lub cukru pudru.
- Dżem. Truskawki myjemy, usuwamy szypułki, zasypujemy cukrem, dodajemy wanilię i sok z cytryny. Truskawki wstawiamy na ogień i podgrzewamy. Gdy zaczną się gotować zmniejszamy ogień i gotujemy tak długo, aż zgęstnieją (sok odparuje). Odstawiamy, aby ostygły. Dżem możemy przygotować dzień lub kilka dni wcześniej. Możemy też użyć własnego domowego dżemu, jeśli taki mamy w spiżarce. Smacznego!
Źródło: Moje Wypieki
Można wykorzystać podany przepis na dżem lub swój własny domowy.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!