Te domowe bułki do hamburgerów mają lekko słodki smak, sprężysty miąższ i są bardzo smaczne. Inne niż kupne. Możemy używać je nie tylko do hamburgerów. Wystarczy dobre masło, konfitura i mamy pyszny zestaw na śniadanie. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 625g mąki pszennej
- 2 łyżeczki suszonych drożdży
- 2–3 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki mleka, letniego
- 1 jajko
- 110g miękkiego masła
Przygotowanie
- Drożdże mieszamy z 1 łyżeczką cukru, zalewamy 3 łyżkami mleka i odstawiamy na 10 minut, aby drożdże rozpuściły się i zaczęły pracować.
- Do dużej miski wsypujemy przesianą mąkę, pozostały cukier, sól, rozkłócone jajko, masło oraz drożdże. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy pod przykryciem na ok. 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto dzielimy na 12 porcji i kręcimy okrągłe bułeczki. Każdą układamy na blaszce wyłożonej pergaminem. Bułeczki odstawiamy do wyrośnięcia, powinny przynajmniej podwoić swoją objętość. Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy bułki mlekiem i posypujemy sezamem.
- Pieczemy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut. Studzimy na kratce. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!