Prawdziwie włoska carbonara. Jej wersji jest tak dużo, że pozwalam sobie tak myśleć. Przepis pochodzi ze strony BBC Food, a właściwie jest skomponowany z trzech różnych min. z przepisu Antony Worrall Thompsona. Carbonara jest pyszna, prosta w smaku, delikatna i bardzo kremowa. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 300g suchego tagliatelle
- 170g wędzonego bekonu
- 1–2 ząbki czosnku
- 6 łyżek parmezanu
- 3 żółtka
- 150ml śmietany, 30%
- sól
- pieprz
- natka pietruszki (opcjonalnie)
Przygotowanie
- Żółtka mieszamy ze śmietana i 2 łyżkami parmezanu. Doprawiamy solą i pieprzem.
- Makaron gotujemy do momentu, aż będzie al dente.
- Na patelni podsmażamy pokrojony bekon i posiekany grubo czosnek.
- Gdy bekon lekko się przesmaży, dokładamy do niego makaron (nigdy odwrotnie) i mieszamy, aż dobrze składniki się połączą. Wyłączamy kuchenkę.
- Do gorącego makaronu wlewamy sos z żółtek i śmietany. Szybko mieszamy. Ponieważ makaron jest gorący, żółtka powinny lekko gęstnieć i sos zrobi się kremowy. Jeśli dzieje się to za szybko, całkowicie zdejmujemy z kuchenki patelnie. Jeśli za wolno, trzymamy na gorącym wyłączonym palniku.
- Jak sos zrobi się kremowy i ładnie oblepi makaron nakładamy carbonarę na przygotowane talerze. Posypujemy pozostałym parmezanem i jeśli ktoś lubi, posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!