Ten chleb piekę od 4, może 5 lat. Przepis dostałam od znajomej. Chleb jest pyszny i prosty do zrobienia. Mąka, drożdże, woda, kminek do smaku i mamy gotowe pieczywo. Pachnące! Pyszne lekko ciepłe z masłem i mlekiem!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 10g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1kg mąki pszennej
  • 3 szklanki letniej wody
  • 1 szklanka płatków owsianych
  • 8 łyżek oleju
  • sól
  • 3/4 szklanki ziarna słonecznika
  • 2 łyżeczki kminku

Przygotowanie

  1. Drożdże rozcieramy w dużej misce z cukrem i kilkoma łyżkami wody. Następnie dodajemy pozostałe składniki i wyrabiamy ciasto przez kilka minut. Powinno być gładkie. Ciasto lekko oprószamy mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.
  2. Dwie podłużne foremki (długość ok. 30 cm) smarujemy tłuszczem i posypujemy mąką.
  3. Wyrośnięte ciasto mieszamy ponownie, przekładamy do foremek i odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy ciasto zrówna się z foremką wkładamy do nagrzanego piekarnika do 175°C, na ok. 40–45 minut.
  4. Gdy chleb jest już upieczony smarujemy go po wierzchu wodą, jedną łyżką na bochenek. Chleb zostawiamy jeszcze na 5 minut w piekarniku, następnie wyjmujemy go. Studzimy na kratce i przechowujemy w lnianej ściereczce. Smacznego!

Do tego pieczywa zamiast kminku możemy dodać pokrojone śliwki suszone, same ziarna słonecznika lub orzechy.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!