Od kilku tygodni testuję różne przepisy na domowy chleb. Muszę przyznać, że to domowe wypiekanie bardzo mi się spodobało, tym bardziej, że chlebki są przeważnie udane. Zaczynam od tych prostszych i wszystkim początkującym polecam kolejny przepis z serii łatwych, smacznych i przyjemnych. Jest to chleb pszenno-żytni, z dodatkiem niewielkiej ilości drożdży. Wystarczy wymieszać składniki, zostawić na noc i następnego dnia upiec. Zapraszam do pieczenia.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 100 g mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki soli
- 2 gramy świeżych drożdży
- 250 ml wody
Przygotowanie
Wieczór przed pieczeniem
- Wszystkie składniki mieszamy w misce, najlepiej wieczorem. Przykrywamy i zostawiamy na 12 do 18 godzin.
W dniu pieczenia
- Keksówkę o długości ok. 30 cm smarujemy olejem, możemy też wysypać otrębami żytnimi (ja posmarowałam masłem i wysypałam mąką). Przekładamy ciasto do formy i oprószamy wierzch mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia. Ciasto powinno wypełnić formę w czasie 30 do 60 minut, choć moje rosło dłużej.
- Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230°C, na dno wysypujemy szklankę kostek lodu.
- Wstawiamy wyrośnięty chleb, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 200°C i dopiekamy ciasto kolejne 30 – 40 minut. Po upieczeniu wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do wystygnięcia. Smacznego!
Przepis ze strony: Pracownia Wypieków
Z przepisu wychodzi jeden bochenek.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!