Jest to pierwszy chleb jaki upiekłam na swoim zakwasie i był w 100% udany. Chleb ma sprężysty i wilgotny miąższ, chrupiącą skórkę, a co najważniejsze jest naprawdę świeży przez kilka dni. Pyszny, jak staropolski chleb. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Zaczyn
- 360 g mąki żytniej chlebowej, typ 720
- 300 g wody
- 20 g zakwasu żytniego
Ciasto właściwe
- 230 g mąki żytniej
- 300 g mąki pszennej
- 400 g wody
- 1 płaska łyżka soli morskiej
- 3 g drożdży suszonych lub 6g świeżych
- zaczyn, wcześniej przygotowany
Przygotowanie
Wieczór przed pieczeniem
- Wszystkie składniki zaczynu mieszamy w misce, mają się tylko połączyć. Miskę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 12–16 godzin.
W dniu pieczenia
- Po tym czasie dodajemy do zaczynu pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie, ale nie za długo, ok. 5 minut. Składniki powinny się dobrze połączyć. Masa będzie dość gęsta i trochę kleista. Zostawiamy pod przykryciem na ok. 30–60 minut.
- Ciasto przekładamy do dwóch keksówek o długości ok. 30cm, lub trzech mniejszych. Wcześniej foremki smarujemy olejem słonecznikowym i posypujemy otrębami żytnimi lub smarujemy masłem i posypujemy mąką.
- Zostawiamy do wyrośnięcia na 50–60 minut. Wierzch można spryskać olejem. Czas rośnięcia chleba jest uzależniony od temperatury w pomieszczeniu. Powinno wyrosnąć na równo z krawędzią keksówki.
- Piekarnik nagrzewamy do 230°C. Wyrośnięty chleb posypujemy mąką lub jeśli wolimy ziarnami, np. sezamu. Wstawiamy do piekarnika. Po 15 minutach pieczenia zmniejszamy temperaturę do 220°C (ja zmniejszyłam do 190°C) i dopiekamy kolejne 30–40 minut. Jeśli zbyt szybko się zarumieni, można go przykryć folią aluminiową.
- Po upieczeniu od razu wyjmujemy na kratkę i zostawiamy do ostygnięcia. Najlepszy jest gdy całkowicie ostygnie, wtedy dopiero go kroimy. Smacznego!
Źródło: Pracownia Wypieków, według książki Jeffreya Hamelmanna.
Z przepisu wychodzą dwa bochenki
Dałam 70g więcej wody i 6 g świeżych drożdży. Jeśli użyjecie soli zwykłej, należy dać jej mniej.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!