Za każdym razem gdy piekę nowy chleb tak mi smakuje, że traktuję go jak mój ulubiony. Z tym jest jednak inaczej, on naprawdę jest moim ulubionym. Ze względu na smak, na to jak długo jest świeży i na fakt, że nie wymaga dużo pracy. Robimy go jednego dnia. Ten chleb jest idealny gdy zaczynamy przygodę z pieczeniem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 150g zakwasu żytniego
- 500g mąki pszennej, używam chlebowej
- 8 g świeżych drożdży lub 4g suszonych
- 300g wody
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie
- Wszystkie składniki dokładnie wyrabiamy i odstawimy na ok. 2 godziny do wyrośnięcia.
- Keksówkę (dużą) smarujemy masłem, oprószamy mąką.
- Ciasto wyrabiamy ponownie, przekładamy do keksówki i posypujemy mąką. Odstawiamy do wyrośnięcia.
- Gdy ciasto wypełni foremkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 210°C i pieczemy 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze ok. 25–30 minut.
- Na początku pieczenia wlewamy na dno piekarnika szklankę wody lub kostki lodu, dzięki temu wytworzy się para i skórka będzie chrupiąca, ale nie twarda.
- Chleb studzimy na kratce, a już zimny zawijamy w ściereczkę.Smacznego!
Źródło przepisu – Pracownia Wypieków
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!