Lubicie ciemne chleby o mocno zwartym miąższu i chrupiącej twardej skórce? Jeśli tak, to ten chleb jest dla was. Ma dość zawartą strukturę, jest wilgotny i lekko wyczuwa się, że został zrobiony na zakwasie. Jest też ciężki i sycący. Takie właśnie chlebki lubię. Wystarczy wszystko wymieszać, a później tylko czekamy, aż wyrośnie i pieczemy!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 155g zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 235g mąki żytniej razowej
- 160g mąki pszennej razowej
- 285g wody, letniej
- 1 łyżeczka suszonych drożdży
- 9g soli morskiej
Przygotowanie
- Wszystkie składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto, powinno być dość plastyczne (później uformujemy z niego bochenek). Odstawiamy przykryte ciasto na ok. 3 godziny do zakwaszania.
- Wyrabiamy ciasto ponownie i przekładamy na blat lub stolnicę, podsypując lekko mąką razową formujemy podłużny bochenek, o długości ok. 27 cm. Bochenek powinien lekko zwężać się na brzegach. Przekładamy go na pergamin i posypujemy wierzch mąką. Ponieważ nie mam specjalnych koszyczków do wyrastania, boki zabezpieczyłam zwiniętymi w rulon ściereczkami, z obydwu stron. Podłożyłam je pod pergamin wzdłuż każdego z boków. Chleb nie rozchodził się na boki.
- Teraz trzeba uzbroić się w cierpliwość. Chleb zostawiamy do wyrastania (mój wyrastał ok. 4 godziny). Jest ciężki dlatego, wolniej rośnie. Gdy zwiększy swoją objętość o ok. połowę, może trochę więcej, wkładamy go do nagrzanego piekarnika do 220°C i pieczemy 10 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i pieczemy jeszcze 35–40 minut. Przed włożeniem do piekarnika możemy lekko go naciąć.
Wyjmujemy i studzimy na kratce. Gdy ostygnie, kroimy dość cienkie kromki. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!