Ten chleb jest jednym z najlepszych jakie do tej pory upiekłam. Razowy z dodatkiem koperku i maku. Jeśli chcecie zaszaleć można dodać bardziej aromatyczne zioła jak bazylię lub tymianek. Chleb jest długo świeży ma dość zwarty miąższ i nie kruszy się. Jak najbardziej polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Zaczyn
- 100g zakwasu,dokarmionego 12 godzin wcześniej
- 50g mąki żytniej
- 100g mąki pszennej razowej
- 100g wody
Ciasto właściwe
- 250g mąki pszennej razowej
- 150g mąki orkiszowej
- 50g mąki żytniej
- 280g wody
- 8g soli morskiej
- 25g maku
- 70g posiekanych ziół
Przygotowanie
Wieczór przed pieczeniem
- Mieszamy składniki na zaczyn i odstawiamy na ok. 8–12 godzin w temperaturze pokojowej.
W dniu pieczenia
- Mieszamy składniki na ciasto właściwe z zaczynem i odstawiamy na 40 minut. Po tym czasie wyrabiamy ciasto. Odstawiamy na kolejne 30 minut i ponownie dokładnie wyrabiamy. Zostawiamy ciasto pod przykryciem na 1 godzinę.
- Po tym czasie ciasto wyrabiamy i dzielimy na dwie części. Formujemy dwa okrągłe bochenki i zwinięciem do góry wkładamy do koszyczków do wyrastania, wysypanych mąką. Możemy też wstawić je do durszlaka wyłożonego ściereczką i wysypanego mąką. Posypujemy delikatnie mąką i odstawiamy do wyrośnięcia, chleb powinien zwiększyć ok. 2–3 razy objętość. Czas wyrastania zależy od temperatury i siły zakwasu, nawet do 2 godzin.
- Chleb przekładamy na blachy wyłożone papierem do pieczenia lub łopatę. Delikatnie nacinamy chleb. Wstawiamy go do piekarnika nagrzanego do 220ºC na 10 minut, po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 190ºC i pieczemy jeszcze 25–30 minut. Na dno piekarnika wlewamy 0,5 szklanki zimnej wody, chleb będzie miał delikatniejszą skórkę.
- Jeśli pieczemy chleb na kamieniu, należy go wcześniej włożyć do piekarnika, aby się nagrzał. Wtedy chleb przekładamy z łopaty.
- Upieczone bochenki przekładamy na kratkę i studzimy. Przechowujemy zawinięte w lniane ściereczki. Smacznego!
Z przepisu wychodzą dwa małe lub jedne duży bochenek, ok. 1kg.
Jeśli zależy Nam na szybszym wyrośnięciu chleba, możemy dodać 1 łyżeczkę suszonych drożdży (gdy mieszamy ciasto właściwe z zaczynem).
Zioła: koperek, natka, kolendra, tymianek, bazylia. Łączymy dowolnie. Zioła powinny być drobno posiekane.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!