Bardzo lubię to połączenie, ciemny ciężki miąższ i suszone śliwki. Chleb dzięki nim robi się lekko słodki i świetnie smakuje choćby z samym masłem. Przygotowujemy go z wcześniej dokarmionego zakwasu, dlatego proces należy zacząć dzień przed pieczeniem.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Zaczyn

  • 2 łyżki zakwasu żytniego, dokarmionego 12 godzin wcześniej
  • 200ml wody
  • 200g mąki żytniej

Ciasto właściwe

  • 350g mąki żytniej
  • ok. 1 łyżeczki soli
  • 150–200ml wody
  • duża garść suszonych śliwek
  • 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki suszonych drożdży (opcjonalnie)

Przygotowanie

Wieczór przed pieczeniem

  1. Przygotowujemy zaczyn, czyli mieszamy razem składniki, przykrywamy folią i odstawiamy na 12–18 godzin.

W dniu pieczenia

  1. Następnego dnia dodajemy pozostałe składni do zaczynu, dokładnie wyrabiamy. Na końcu dodajemy przekrojone na pół śliwki, mieszamy. Masę przekładamy do długiej keksówki (wysmarowanej masłem i oprószonej mąką) i odstawiamy do wyrośnięcia.
  2. Jeśli macie silny zakwas i w pomieszczeniu jest ciepło, chleb wyrasta krócej. Jeśli zakwas jest słabszy, to można dodać do niego 1/2 do 1 płaskiej łyżeczki suszonych drożdży, chleb wyrośnie trochę szybciej.
  3. Wyrośnięty chleb wstawiamy do zimnego piekarnika, nastawiamy temperaturę na 220°C i pieczemy ok 30 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 190°C i dopiekamy kolejne 15–20 minut. Gdyby chleb rumienił się zbyt mocno, możemy go przykryć folią i dalej dopiekać. Po upieczeniu studzimy na kratce. Smacznego!

Można użyć mąki żytniej razowej lub mąki żytniej jasnej, typ 720.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!