Chlebek pachnie i smakuje bananami. Dzięki nim jest też długo świeży i wilgotny. Taka kromka bananowego chlebka, połączona z poranną kawą będzie idealnym śniadaniem bądź zwyczajnie deserem. I pamiętajmy: im starsze i dojrzalsze banany, tym lepiej. Zapomniałabym: jest bajecznie proste do zrobienia. Przepis wg Carole Clements.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 115g miękkiego masła
- 115g brązowego cukru
- 2 jajka
- 100g mąki pszennej
- 65g mąki żytniej lub pszennej razowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka sody do pieczenia, płaska
- 3 duże banany (4 mniejsze), dojrzałe
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 łyżeczka cynamonu
- 60g orzechów pekan lub włoskich, grubo posiekanych
Przygotowanie
- Masło ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą masę, następnie wbijamy jedno jajko, ubijamy przez chwilę i dodajemy następne.
- Mąkę pszenną łączymy z mąką żytnią, sodą do pieczenia, cynamonem i solą. Suchą mieszankę dodajemy do masła i jajek. Lekko mieszamy.
- Banany obieramy, rozgniatamy widelcem (dość mocno) i dodajemy do masy. Dosypujemy orzechy i całość delikatnie mieszamy.
- Przekładamy masę do keksówki (23 x 13 cm) wysmarowanej masłem i oprószonej mąką. Wstawiamy chlebek do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy ok. 50–60 minut.
- Po wyjęciu z piekarnika, zostawiamy chlebek na 15–20 minut, żeby odpoczął, następnie wyjmujemy i studzimy go na kratce. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!