Świetna zupa na upalne dni. Swój chłodnik podaję najczęściej z jajkiem na twardo. Oczywiście obowiązkowo jest też koperek, szczypiorek i rzodkiewka. Jeśli planujecie chłodnik, zaplanujcie również trochę czasu w lodówce dla niego, dzięki temu wszystkie smaki ładnie się połączą.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1 pęczek botwinki
- 2 małe buraki
- 1 pęczek koperku
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 długi zielony ogórek
- 1/2 szklanki posiekanego szczypiorku
- 1/2 l kefiru lub maślanki
- 1/2 l kwaśnej śmietany, 12 lub 18%
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- 1 łyżeczka cukru
Przygotowanie
- Botwinkę myjemy, kroimy na mniejsze kawałki. Buraczki obieramy i również kroimy na mniejsze kawałki. Razem wkładamy do garnka, zalewamy wodą tak, aby przykryła tylko warzywa i gotujemy na wolnym ogniu. Gdy buraki będą miękkie, odcedzamy je i ścieramy na tarce (na dużych oczkach).
- W dużej misce łączymy pozostałe składniki: Posiekany koperek i szczypiorek, pokrojony w kostkę ogórek (pozbawiony pestek), startą rzodkiewkę oraz starty czosnek. Dodajemy kefir, śmietanę. Przyprawiamy solą, pieprzem i cukrem.
- Odstawiamy na minimum 1–2 godziny, aby chłodnik dobrze się schłodził. Podajemy z łyżeczką kremowego serka (np. philadelphia) i jajkiem ugotowanym na twardo. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!