Takie chrupiące paluszki z kurczaka to idealna przekąska dla dzieci. Można je podać z zimnym sosem jogurtowym, bez sosu lub z „górą” frytek i wtedy będzie to całkiem spory posiłek dla naszych maluchów. Te paluszki są dobre na ciepło i na zimno.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 średnie piersi z kurczaka
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól
- pieprz
- 1 szklanka rozgniecionych krakersów
- 1/2 szklanki bułki tartej
- 1 łyżeczka kurkumy
- olej, do smażenia
Przygotowanie
- Panierka. Krakersy rozdrabniamy do mocno, łączymy z bułką tartą, kurkumą, solimy i pieprzymy.
- Kurczaka płuczemy i wycieramy do sucha. Kroimy w paski grubości 1,5 cm. Każdy z pasków kurczaka obtaczamy w jogurcie (nadmiar ściągamy), następnie w panierce. Panierka powinna dokładnie przylegać do kurczaka.
- Smażymy paluszki na złoty kolor. Podajemy z frytkami, ziemniakami lub jako przekąskę z zimnym sosem jogurtowym. Smacznego!
Paluszki można również upiec.
Kurkumę dodaje ciekawego posmaku i koloru, można ją też pominąć, jeśli nie mamy jej w szafce.
Krakersy wkładamy do foliowego woreczka i tłuczemy wałkiem na mniejsze kawałki, następnie wałkujemy. Wtedy będą dobrze rozdrobnione.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!