Jest to proste ciasto na knedle, które się nie rozpada i jest jednocześnie delikatne. Przepis wypróbowany wielokrotnie i zawsze wychodzi. Można go wykorzystać do słodkich knedli i do knedli z nadzieniem wytrawnym.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 600g ugotowanych ziemniaków
- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 1 jajko
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
Przygotowanie
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub przecieramy przez sito. Do jeszcze ciepłych dodajemy łyżkę masła i zostawiamy, aby całkowicie ostygły.
- Zimne ziemniaki przekładamy na blat lub stolnicę, na środek wsypujemy mąkę, dodajemy jajko i zagniatamy szybko ciasto. Powinno być jednolite i lekko klejące.
- Ciasto dzielimy na 3–4 części z każdej kręcimy gruby wałek (o średnicy 3–4 cm) i tniemy na mniejsze kawałki. Każdy kawałek rozpłaszczamy na grubość ok. 4 mm, nadziewamy i zlepiamy. Następnie gotujemy w osolonej wodzie przez 6 do 8 minut. Czas gotowania zależy od wielkości knedli. Smacznego!
Z ciasta wyszło mi 12 dużych knedli.
Ziemniaki po ugotowaniu powinny być miękkie, ale nie rozgotowane.
Przed ugotowaniem ziemniaków było 700g.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!