Idealny deser, właściwie ciasto. Idealne ponieważ jest bardzo szybkie do przygotowania. Tylko zagniatamy składniki, dodajemy ulubione owoce lub dżem i pieczemy. Ja swoje przygotowałam z jeżynami ze swojego ogródka. Ciasto wyszło chrupiące, nie za słodkie, raczej kwaskowate, przez jeżyny. Pycha!
Składniki
Ciasto
- 250g mąki pszennej
- 150g masła
- 80g cukru trzcinowego
- 100g drobnych płatków owsianych
- 1 jajko
Owoce
- 2 szklanki jeżyn
- 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki
Przygotowanie
- Składniki na ciasto zagniatamy, powinno powstać grudkowate ciasto. Dzielimy je na dwie części. Pierwszą wykładamy spód tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
- Jeżyny (umyte i osuszone) mieszamy z dżemem. Jeśli chcemy słodszą wersję możemy dodać łyżkę cukru. Wykładamy jeżyny na ciasto w tortownicy. Na wierzch rozsypujemy pozostałe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC, na ok. 35–40 minut. Wyjmujemy gdy jest dobrze zarumienione. Podajemy schłodzone. Smacznego!
Źródło: „White Plate”
Zamiast jeżyn możemy użyć innych owoców: malin, porzeczki czy jagód. Możemy również wyłożyć na ciasto słoik dżemu porzeczkowego niskosłodzonego (tak było w oryginalnym przepisie).