Idealny deser, właściwie ciasto. Idealne ponieważ jest bardzo szybkie do przygotowania. Tylko zagniatamy składniki, dodajemy ulubione owoce lub dżem i pieczemy. Ja swoje przygotowałam z jeżynami ze swojego ogródka. Ciasto wyszło chrupiące, nie za słodkie, raczej kwaskowate, przez jeżyny. Pycha!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Ciasto

  • 250g mąki pszennej
  • 150g masła
  • 80g cukru trzcinowego
  • 100g drobnych płatków owsianych
  • 1 jajko

Owoce

  • 2 szklanki jeżyn
  • 2 łyżki dżemu z czarnej porzeczki

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto zagniatamy, powinno powstać grudkowate ciasto. Dzielimy je na dwie części. Pierwszą wykładamy spód tortownicy o średnicy ok. 25 cm.
  2. Jeżyny (umyte i osuszone) mieszamy z dżemem. Jeśli chcemy słodszą wersję możemy dodać łyżkę cukru. Wykładamy jeżyny na ciasto w tortownicy. Na wierzch rozsypujemy pozostałe ciasto i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180ºC, na ok. 35–40 minut. Wyjmujemy gdy jest dobrze zarumienione. Podajemy schłodzone. Smacznego!

Źródło: „White Plate”

Zamiast jeżyn możemy użyć innych owoców: malin, porzeczki czy jagód. Możemy również wyłożyć na ciasto słoik dżemu porzeczkowego niskosłodzonego (tak było w oryginalnym przepisie).

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!