Przygotowanie ciasta parzonego składa się z dwóch faz: zaparzenia mąki mieszaniną wody i tłuszczu oraz rozprowadzenia zaparzonej masy jajami. Tak przygotowane ciasto służy do pieczenia różnych ciastek i ciast. Dobrze znana nam karpatka, ptysie czy eklery to tylko kilka możliwość. Możemy wypiekać też groszek ptysiowy, słone paluszki i inne.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 110g tłuszczu, masło lub margaryna
- 270g wody, 290ml
- 3g soli
- 225g mąki pszennej, najlepiej typ 500-550
- 400g jajek, 7sztuk
Przygotowanie
- Tłuszcz, wodę i sól doprowadzamy do wrzenia w garnuszku, po czym, ciągle mieszając dodajemy mąkę. Całość gotujemy przez ok. 6 minut (cały czas mieszając), aby nastąpiło dobre zaparzenie mąki. Dobrze zaparzona mąka nie przylepia się do ścian garnka i łyżki. Przekładamy masę do miski.
- Gdy masa przestygnie do ok. 65 – 70 ºC (ja czekam jakieś 10 minut), stopniowo dodajemy jaja, po jednym cały czas miksując masę. Po dodaniu jaj, masa jest gotowa do wypiekania. Smacznego!
Z podanej porcji wychodzą dwa blaty na karpatkę o wymiarach ok. 23 x 25 cm.
Jeśli ciasto wyjdzie bardzo gęste możemy dolać kilka łyżek wody.
Na załączonych zdjęciach widać zaparzoną mąkę z tłuszczem, kolejne to gotowa masa już z dodatkiem jajek.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!