W tym przepisie to śliwki dominują nad ciastem biszkoptowym, którego jest niewiele. Tak właśnie lubię, trochę słodkiego ciasta, które równoważy spora ilość śliwek. Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wielu składników. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto
- 115g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 115g masła, miękkiego
- 140g cukru, drobnego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 6-8 śliwek
Kruszonka
- 75g mąki
- 35g cukru
- 35g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
- Śliwki pozbawiamy pestek, myjemy i kroimy w ósemki.
- Kruszonka. Wszystkie składniki rozcieramy razem tak, aby powstały małe grudki.
- Masło ubijamy z cukrem i wanilią na puszystą masę, ok. 8 minut. Wbijamy po jednym jaku cały czas miksując. Gdy masa będzie gładka wlewamy mleko i dalej mieszamy szpatułką. Masa będzie wyglądać jak zwarzona, ale to normalne. Do masy wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy.
- Masę wykładamy na tortownicę (24 x 24 cm) wysmarowaną masłem i oprószoną mąką, wyrównujemy. Na wierzchu układamy obok siebie śliwki, posypujemy kruszonką i wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170ºC na ok. 40 minut. Jeszcze lekko ciepłe ciasto posypujemy cukrem pudrem. Smacznego!
Możemy użyć tortownicy okrągłej o średnicy minimum 25 cm, ciasto wyjdzie odrobinę wyższe.
Jeśli używamy śliwek wielkości węgierek, potrzebujemy ich dwa razy więcej.
Przepis bierze udział w akcji: Owocowe szaleństwo.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!