Ta grillowana kanapka „przyjechała” prosto z Francji. Podaje się ją na śniadanie lub jako przekąskę. Kremowa i aromatyczna. Najczęściej używamy do niej sera gruyère i sosu mornay. Nie polecam jej tylko w jednej sytuacji: gdy ktoś jest na diecie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 kromki chleba
- 4 plastry szynki, ulubionej
- ok. 8 łyżek sera gruyère
- 11/2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki
- ok. szklanki mleka
- sól
- pieprz
Przygotowanie
- Sos Mornay. Masło rozpuszczamy w małym rondelku, dodajemy mąkę i szybko mieszamy, ma się lekko przesmażyć ok. 20–30 sekund (na wolnym ogniu). Następnie dolewamy połowę mleka i dokładnie mieszamy, aby nie było grudek. Jeśli sos jest bardzo gęsty dolewamy jeszcze mleka. Sos nie powinien być zbyt gęsty, ale również nie za rzadki, bo spłynie z kanapki. Do sosu dodajemy 2 łyżki sera gruyère, mieszamy aż się rozpuści i doprawiamy sos, solą i pieprzem.
- Ciepły sos Mornay rozkładamy na kromkach chleba, po ok. 2 łyżki. Następnie rozkładamy plastry szynki, a na wierzch posypujemy pozostałym serem gruyère.
- Kanapki wkładamy pod średnio rozgrzanego grilla i grillujemy, aż ser się rozpuści. Kanapka powinna być lekko zrumieniona, chrupiąca i gorąca. Podajemy od razu. Smacznego!
Użyłam chleba własnego wypieku: pszenny z ziemniakami na zakwasie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!