To najprostszy na świecie cytrynowy winegret do różnego rodzaju sałat. Ma tylko 3 składniki, które zwykle mamy w kuchni: cytrynę, cukier i oliwę z oliwek (można zastąpić olejem rzepakowym jeśli ktoś nie lubi smaku oliwy). W kilka minut sałatę (rzymską, masłową, lodową), kapustę pekińską czy rukolę, zamienicie w pyszny orzeźwiający dodatek do dania. Polecam! Dziękuję Aniu za przepis!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1 cytryna
  • 2–3 łyżki drobnego cukru
  • 3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Wyciskamy sok z cytryny i przecedzamy. Dodajmy cukier i oliwę. Mieszamy energicznie ok. 2 minut, aż z sos uzyska konsystencję emulsji, a cukier się całkowicie rozpuści, sprawdzamy smak. Jeśli jest za kwaśny dodajemy jeszcze cukru, wyrównujemy do pożądanego smaku, aż uzyskamy odpowiedni dla nas balans między kwaśnym a słodkim.  Sos możemy przelać do słoiczka i przechowywać w lodówce do kilkunastu dni. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!