To ciasto „chodziło” za mną od kiedy pierwszy raz je tutaj wypatrzyłam. Doczekało się wreszcie premiery w mojej kuchni. Jest ciężkie, czekoladowe i jak nazwa wskazuje o konsystencji trufli. Sam smak wg mnie jest podobny do czekoladowego brownie, ale żeby to ocenić sami musicie spróbować. Jest to wykwintny deser, który jak najbardziej polecam.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki brązowego cukru, użyłam trzcinowego
  • 400g gorzkiej czekolady (można pomieszać z mleczną)
  • 250 ml śmietany kremówki (36%)
  • 80 ml Cointreau lub Rumu

Przygotowanie

  1. Przygotowanie tortownicy. Szeroką folię aluminiową nakładamy na sam spód tortownicy, na to zakładamy obręcz tortownicy i zaciskamy. Folię która wystaje na zewnątrz zawijamy do góry. Tak przygotowaną tortownicę wstawiamy do większej brytfanki.
  2. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i odstawiamy do przestudzenia.
  3. Całe jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę (ok. 5 minut). Do jajek dodajemy rozpuszczona czekoladę i śmietanę wymieszaną z likierem lub rumem. Całą masę dokładnie mieszamy łyżką lub silikonową szpatułką.
  4. Masę przelewamy do tortownicy. Do brytfanki nalewamy gorącej wody do wysokości ok. 1/2 tortownicy. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170°C i pieczemy 30 minut. Po tym czasie przykrywamy wierzch folią aluminiową i pieczemy kolejne 30 minut. W trakcie pieczenia ciasto mocno urośnie (dodatek jajek), następnie opadnie, ale to normalne.
  5. Ciasto wyjmujemy z piekarnika i zostawiamy do ostygnięcia. Zimne wstawiamy na noc do lodówki. Dopiero po kilku godzinach takiego chłodzenia ciasto będzie miało odpowiednią teksturę. Podajemy schłodzone z malinami, truskawkami lub lodami waniliowymi. Smacznego!

Źródło: Moje Wypieki

Truflę upiekłam z 3/4 porcji w tortownicy o średnicy 22 cm.

Drugi łatwiejszy sposób przygotowania: Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Śmietanę podgrzewamy, prawie do wrzenia i zalewamy czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Mieszamy dokładnie, aż czekolada się rozpuści i połączy ze śmietaną. Dodajemy likier lub rum. Tak przygotowaną masę łączymy z ubitymi jajkami z cukrem.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!