Jak ja kocham curry :) Kolejny przepis z książki „Łatwa kuchnia tajska”, kolejny wypróbowany. Myślę, że przynajmniej raz w miesiącu to danie ląduje na naszym stole. Wymaga kilku składników, ale jeśli lubimy kuchnie tajską to wystarczy raz kupić podstawowe składniki i wystarczą nam na długo.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

To danie to Gaeng phed moo, tajskie czerwone curry. Jest szybkie i łatwe do przyrządzenia, tym razem z delikatną polędwiczką wieprzową. Ważne, aby trzymać się czasu smażenia polędwiczki. wtedy wyjdzie delikatna. Aromatyczne dodatki sprawią, że przeniesiecie się do innego wymiaru. Sos wychodzi rzadki, taki ma być. Do tego wystarczy podać kokosowy ryż i mamy gotowe danie. Wszystko przygotujecie w czasie gdy ryż będzie się gotował. Także najpierw nastawiamy ryż, później bierzemy się za curry. Pycha!

Składniki

  • 1 polędwiczka wieprzowa, ok. 450g
  • 1,5 łyżki oleju roślinnego
  • 2 łyżki tajskiej czerwonej pasty curry
  • 3 łyżki pokrojonego na paseczki imbiru lub galangalu
  • 1 łyżeczka mielonej kurkumy
  • 2 łyżki pokrojonego na plasterki czosnku
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżki sosu rybnego (nam pla)
  • 1 limonka
  • 2 łyżeczki cukru
  • garść świeżej kolendry lub bazylii

Przygotowanie

  1. Polędwiczkę oczyszczamy z błony, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki o grubości ok.       0,5 – 0,7 cm.
  2. Na średnim ogniu rozgrzewamy wok lub dużą patelnię, wlewamy olej. Kiedy tłuszcz będzie gorący, dodajemy pastę curry i smażymy ok. 15 sekund, cały czas mieszając. Wrzucamy mięso, zwiększamy ogień i smażymy mięso przez minutę, mieszamy. Mięso ma być pokryte pastą curry. Wyjmujemy mięso łyżką cedzakową i odstawiamy.
  3. Do woka wrzucamy imbir lub galangal, kurkumę, czosnek i smażymy ok. 10 sekund. Mieszamy cały czas. Dodajemy mleko kokosowe, sos rybny, skórkę otartą z limonki oraz cukier. Gotujemy sos ok. 5 minut.
  4. Wkładamy mięso do sosu i dusimy kolejne 3 minuty. Sprawdzamy smak. Dodajemy 2-3 łyżki soku z limonki, posiekana kolendrę lub bazylię i podajemy natychmiast. Możemy podać z ryżem kokosowym. Smacznego!

Źródło: ” Łatwa kuchnia tajska” Ken Hom

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!