Sezon na truskawki rozpoczęty i trzeba korzystać:) Tutaj połączyłam delikatny mus wypatrzony na blogu „Moje wypieki” ze swoim ulubionym kruchym ciastem. Połączenie bardzo udane i choć osobiście nie przepadam za żelatyną, to tutaj jest dość delikatnie, aby zadowolić podniebienie takiej marudy jak ja :), a rodzina była zachwycona. Zamiast żelatyny można użyć agaru. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Mus truskawkowy
- 300g truskawek
- ok. 1/3 szklanki cukru
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- 2 łyżki żelatyny w proszku, łyżka 15 ml
- 300 ml śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej
Spód kruchy
- 230g mąki pszennej
- 150g masła
- 70g cukru pudru
- 1 żółtko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy
Przygotowanie
- Kruchy spód. Składniki łączymy w dużej misce, mieszamy. Gdy zaczną się łączyć przekładamy na blat i zagniatamy szybo ciasto. Ma być jednolite. Wykładamy formę do tart lub tortownicę o średnicy 25 cm, zakładając ciasto również na boki, ok. 3 cm. Nakłuwamy ciasto widelcem i wstawiamy do lodówki, aby się schłodziło i zrobiło twarde. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC i podpiekamy spód ok. 12–14 minut. Odstawiamy do wystygnięcia.
- Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej, przegotowanej wody. Żelatyna napęcznieje.
- Truskawki miksujemy z cukrem i sokiem z cytryny na gładką masę. Przelewamy je do rondelka i zagotowujemy. Zdejmujemy z ognia i wkładamy do nich namoczoną żelatynę. Mieszamy, aż się rozpuści. Odstawiamy truskawki, aby ostygły, ale nie zaczęły tężeć, czyli nie wstawiamy ich do lodówki.
- Śmietanę ubijamy na sztywno. Gdy jest gotowa dodajemy 2 łyżki do masy truskawkowej, delikatnie mieszamy, dodajemy ponownie 2 łyżki i mieszamy. Następnie dodajemy pozostałą śmietanę i delikatnie mieszamy, aby powstały mus pozostał puszysty, dzięki śmietanie. Dlatego też łączymy etapami śmietanę i truskawki.
- Mus wylewamy na kruchy spód, równo rozprowadzamy. Możemy delikatnie potrząsnąć, aby pozbyć się ewentualnych pęcherzyków powietrza. Tartę zakrywamy folią spożywczą i wstawiamy do stężenia, najlepiej na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem dekorujemy truskawkami. Smacznego!
Spokojnie można użyć śmietany 30%, jest lżejsza, a również się ubija, nie musi być bardzo sztywna, gdy jest mniej ubita łatwiej ją połączyć z inną masą!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!