Deser Pavlova pochodzi prawdopodobnie z 1926 roku, po raz pierwszy przyrządzono go dla rosyjskiej primabaleriny Anny Pawłowej stąd jego nazwa. Jest to torcik bezowy, który podajemy z bitą śmietaną i owocami. Najlepiej gdy śmietana jest ubita delikatnie, a owoce są dość kwaskowe, to równoważy słodką bezę. Moja wersja jest mini, z dwóch białek i muszę powiedzieć, że deser smakował obłędnie. Chrupiąca beza z wierzchu, pianka w środku, śmietana i truskawki…ach rozmarzyłam się na samo wspomnienie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 białka
- 1/2 szklanki cukru
- 1/2 łyżeczki mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki octu
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- 150g truskawek
Przygotowanie
- Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy porcjami cukier. Na końcu: ocet, mąkę kukurydzianą i wanilię.
- Masę rozkładamy do 4 kokilek wysmarowanych masłem i oprószonych mąką (możemy też dno i boki wyłożyć pergaminem).
- Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 170°C i pieczemy 5 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę na 100–110°C i pieczemy kolejne 1,5 godziny. Gdy ostygną podajemy z bitą śmietaną i truskawkami lub innymi ulubionymi owocami. Smacznego!
Możemy upiec jedną dużą pavlovą, wystarczy podwoić składniki, a masę wyłożyć w kształcie koła, na blaszkę wyłożoną pergaminem.
Potrzebujemy: 4 kokilki o średnicy 8 cm
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!