Kopytka to klasyka w polskiej kuchni. Najlepsze to te z dzieciństwa, kiedy po cichu przed mamą wyjadałam gorące z półmiska, jeszcze przed podaniem. Teraz czasami do nich wracam i zastanawiam się, czemu tak rzadko? :) Polecam z dowolnym sosem lub zwyczajnie z przesmażoną bułką i masłem!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- ok. 1 kg ziemniaków
- 1 jajko
- ok. 200-250g mąki pszennej
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy, gotujemy, gdy są miękkie odcedzamy i przeciskamy przez praskę (lub przecieramy przez sito), następnie odstawiamy do wystygnięcia.
- Zimne ziemniaki łączymy z jajkiem i mąką, następnie wyrabiamy. Mąki dodajemy najpierw 200g, jeśli ciasto było by bardzo kleiste (zależy od ziemniaków) dodajemy jeszcze ok. 50g. Ciasto dzielimy na kilka części, przekładamy na stolnicę wysypaną mąką i z każdej części formujemy wałek. Wałek lekko spłaszczamy i kroimy na małe, ukośne kawałki/ romby.
- Surowe kopytka wrzucamy na wrzącą, osoloną wodę i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia. Podajemy natychmiast gorące lub zimne odsmażone. Smacznego!
Czas przygotowania podałam łącznie z czasem gotowania ziemniaków i studzenia!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!