Kiedyś bałam się domowego majonezu, myślałam, że sobie z nim nie poradzę. Nic bardziej mylnego. Możecie nie wierzyć, ale on zawsze wychodzi. Nie używam miksera, tylko robię go ręcznie, zajmuje to kilka minut i mamy pyszny, domowy majonez.
Używam musztardy dijon, oryginalnej francuskiej, lubię jej smak i nie potrzebuję dodawać już octu. Jeśli użyjecie innej musztardy to być może okaże się, że trzeba do smaku dodać odrobinę czegoś octowego. Dlatego ja polecam kupić słoiczek dijon francuskiej i gdy będzie potrzeba w kilka minut wyczarujecie swój własny majonez. Teraz gdy zbliżają się Święta Bożego Narodzenia, taki majonez będzie idealny do sałatki warzywnej czy śledziowej. Z pewnością zdążycie zużyć całą porcję.
Składniki
- 1 żółtko
- ok. 450 ml oleju rzepakowego
- 1,5 łyżki musztardy dijon, używam francuskiej
- sól
- pieprz, biały lub czarny
- cukier, drobny
Przygotowanie
- Do miski wkładamy żółtko, musztardę, cukier, mieszamy. Następnie cienkim, bardzo cienkim strumieniem wlewamy olej, cały czas mieszając. Oleju dodaję tyle, aż uzyskam pożądaną gęstość, a majonez powinien być gęsty i jednolity.
- Na jedno żółtko dodajemy ok. 450 ml oleju. Na koniec doprawiamy majonez. Jeśli trzeba dodajemy jeszcze odrobinę musztardy, cukru, pieprzu czy soli. Wg uznania. Majonez przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. Smacznego!
Żółtko: używamy jak najświeższych jajek, z pewnego źródła. Przed rozbiciem myjemy jajka dokładnie, następnie sparzamy. Jeśli macie możliwość można je naświetlić lampą UV.