W tej szarlotce znajdziecie wszystko: pyszne, soczyste jabłka, do tego fajny kruchy spód, który jest naprawdę kruchy dzięki serkowi. Całości dopełnia kruszonka migdałowa, niesamowita, krucha i smaczna. Co ważniejsze ciasto nie zmienia smaku przez kilka dni, spód i kruszonka są cały czas kruche. Po prostu bajka!
Składniki
Spód
- 100g cukru pudru
- 200g margaryny Kasi
- 300g mąki pszennej
- 1 żółtko
- 125g sera ricotta
- 1 łyżka kwaśnej śmietany, 12 lub 18%
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Kruszonka
- 150g masła
- 150g cukru
- 150g mielonych migdałów
- 150g mąki pszennej
Nadzienie
- ok. 1,5kg jabłek, najlepiej kwaskowatych
- cynamon
- cukier
- ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej
Przygotowanie
- Spód. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło łączymy z cukrem, wanilią, żółtkiem, śmietaną i serkiem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tylko do momentu połączenia składników. Formujemy prostokąt, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
- Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 7–10 mm, nawijamy na wałek i wykładamy spód blaszki o wymiarach ok. 25×38 cm . Dociskamy delikatnie ciasto do brzegów. Nakłuwamy je kilkanaście razy widelcem (będzie równe po upieczeniu). Spód podpiekamy w temperaturze 190ºC przez ok. 10–12 minut, aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy i studzimy.
- Kruszonka. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozcieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i migdały. Mieszamy delikatnie, aż uzyskamy okruchy. Odstawiamy.
- Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy pestek. ścieramy je na tarce lub w robocie wieloczynnościowym, tak jak lubimy (u mnie były drobne słupki, które podczas mieszania się połamały). Doprawiamy jabłka cukrem i cynamonem według uznania. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy kruszonką.
- Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170º C i pieczemy, aż ciasto się zarumieni, przez ok. 35–40 minut. Wyjmujemy i ostawiamy do ostygnięcia. Podajemy posypaną cukrem pudrem lub jeszcze gorącą z lodami waniliowymi/ bitą śmietaną. Smacznego!
Zamiast margaryny Kasi można użyć masło, ale osobiście uważam, że ciasto wychodzi pyszne na tej właśnie margarynie.