W tej szarlotce znajdziecie wszystko: pyszne, soczyste jabłka, do tego fajny kruchy spód, który jest naprawdę kruchy dzięki serkowi. Całości dopełnia kruszonka migdałowa, niesamowita, krucha i smaczna. Co ważniejsze ciasto nie zmienia smaku przez kilka dni, spód i kruszonka są cały czas kruche. Po prostu bajka!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Spód

  • 100g cukru pudru
  • 200g margaryny Kasi
  • 300g mąki pszennej
  • 1 żółtko
  • 125g sera ricotta
  • 1 łyżka kwaśnej śmietany, 12 lub 18%
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Kruszonka

  • 150g masła
  • 150g cukru
  • 150g mielonych migdałów
  • 150g mąki pszennej

Nadzienie

  • ok. 1,5kg jabłek, najlepiej kwaskowatych
  • cynamon
  • cukier
  • ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie

  1. Spód. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło łączymy z cukrem, wanilią, żółtkiem, śmietaną i serkiem. Dokładnie mieszamy. Dodajemy przesianą mąkę i wyrabiamy ciasto. Wyrabiamy tylko do momentu połączenia składników. Formujemy prostokąt, zawijamy w folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez ok. 30 minut.
  2. Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość ok. 7–10 mm, nawijamy na wałek i wykładamy spód blaszki o wymiarach ok. 25×38 cm . Dociskamy delikatnie ciasto do brzegów. Nakłuwamy je kilkanaście razy widelcem (będzie równe po upieczeniu). Spód podpiekamy w temperaturze 190ºC przez ok. 10–12 minut, aż lekko się zarumieni. Wyjmujemy i studzimy.
  3. Kruszonka. Składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Masło rozcieramy z cukrem pudrem. Dodajemy mąkę i migdały. Mieszamy delikatnie, aż uzyskamy okruchy. Odstawiamy.
  4. Nadzienie. Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy pestek. ścieramy je na tarce lub w robocie wieloczynnościowym, tak jak lubimy (u mnie były drobne słupki, które podczas mieszania się połamały). Doprawiamy jabłka cukrem i cynamonem według uznania. Dodajemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy. Jabłka wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i na wierzchu posypujemy kruszonką.
  5. Szarlotkę wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 170º C i pieczemy, aż ciasto się zarumieni, przez ok. 35–40 minut. Wyjmujemy i ostawiamy do ostygnięcia. Podajemy posypaną cukrem pudrem lub jeszcze gorącą z lodami waniliowymi/ bitą śmietaną. Smacznego!

Zamiast margaryny Kasi można użyć masło, ale osobiście uważam, że ciasto wychodzi pyszne na tej właśnie margarynie.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!