Zakochacie się w tych drożdżówkach. Delikatne drożdżowe ciasto, niezbyt słodkie połączone z duża ilością rabarbaru. Wszystko delikatnie polane lukrem. Można upiec większe, tak jak ja lub mniejsze takie na dwa gryzy. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Ciasto drożdżowe
- 500g maki pszennej, przesianej
- 30g świeżych drożdży
- 4 łyżki cukru
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 150ml mleka
- 100ml słodkiej śmietanki, użyłam 30%
- 65g masła
- skórka z 1 cytryny
Nadzienie
- ok. 250g rabarbaru, 2 łodygi
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka miodu
- 8 łyżeczek powideł śliwkowych, po 1 łyżeczce na bułkę
- 1 białko do posmarowania
Lukier
- 4 łyżki cukru pudru
- 1/2 cytryny, sok
Przygotowanie
- W dużej misce drożdże rozcieramy z cukrem i odrobiną mleka ze śmietanką, wcześniej lekko podgrzane. Gdy dobrze je rozprowadzimy dodajemy żółtka i jedno jajko, skórkę z cytryny i wanilię. Następnie naprzemiennie wsypujemy mąkę i wlewamy trochę mleka ze śmietaną. Gdy dodamy całość, wlewamy rozpuszczone masło, powinno być ciepłe, ale nie gorące.
- Wyrabiamy ciasto kilka minut, aż zacznie odstawać od miski. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Czas wyrastania zależy od temperatury. Jeśli mamy czas ciasto może wyrastać dwa razy. Czyli czekamy ok. 1 godziny, aż wyrośnie, wyrabiamy i odstawiamy ponownie do wyrośnięcia. Bułeczki będą delikatniejsze.
- Gdy ciasto wyrasta myjemy rabarbar, kroimy na 1 cm kawałki. Zasypujemy 2 łyżkami cukru i miodem. Dokładnie mieszamy i odstawiamy. Rabarbar puści sok, który później odlewamy.
- Ciasto wałkujemy na prostokąt o grubości ok. 1 cm (może troszkę mniej). Ścinamy boki, aby uzyskać równy prostokąt. Dzielimy ciasto na kwadraty (jeśli chcemy mniejsze bułeczki i więcej, ciasto wałkujemy cieniej). Na środku każdego kwadratu smarujemy 1 łyżeczkę powideł, na tym układamy sporo rabarbaru (opcjonalnie możemy posypać jeszcze cukrem). Końce rogów kwadratu podnosimy i sklejamy na górze, dość dobrze, aby ciasto w trakcie pieczenia się nie rozeszło.
- Bułeczki układamy w niewielkich odstępach na blaszce wyłożonej pergaminem. Smarujemy je białkiem rozrobionym z łyżką mleka. Odstawiamy bułki do wyrastania, na 15–20 minut. Gdy urosną wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 180°C i pieczemy, aż się zarumienią, ok. 18–20 minut.
- Lukier. Kilka łyżek cukru pudru rozcieramy z sokiem z 1/2 cytryny i gorąca wodą, w takiej ilości, aby lukier nie był zbyt gęsty. Jeszcze ciepłe smarujemy lukrem. Smacznego!
Ciasto robimy metodą jednofazową, czyli nie robimy zaczynu. Wszystkie składniki będziemy mieszać po kolei.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!