Bardzo prosta i szybka przystawka do mięs. Wystarczy 25 minut i będzie gotowa. A smak? Ja uwielbiam tak podane pieczarki, na ciepło w delikatnym sosie, posypane obficie natką pietruszki. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 500g pieczarek, małych lub średnich
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 1 łyżka oleju
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka śmietany
- ok.1/2 szklanki wytrawnego wermutu
Przygotowanie
- Pieczarki czyścimy i jeśli są średniej wielkości tak jak moje, kroimy je na pół.
- Cebulę kroimy w drobną kostkę, szklimy ją na oleju i przekładamy na miseczkę.
- Na patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez 3–4 minuty, na średnim ogniu. Dodajemy posiekany czosnek i cebulę. Podsmażamy jeszcze przez chwilę.
- Całość podlewamy wermutem i dusimy pieczarki, aż wermut w połowie odparuje. Na tym etapie dodajemy śmietanę i doprawiamy solą oraz pieprzem. Pieczarki dusimy jeszcze przez 1–2 minuty. Powinien powstać delikatny sos w niewielkiej ilości.
- Pieczarki podajemy na ciepło posypane posiekaną natką pietruszki. Smacznego!
Pieczarki możemy przygotować wcześniej. Wtedy śmietanę dodaję w momencie gdy zaczynam je ponownie podgrzewać.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!