Sekret tych żeberek tkwi w przygotowaniu samego mięsa, mianowicie dokładnego i mocnego obsmażenia go. Tak zrumienione kawałki żeberek nadadzą głębszego smaku i ciemniejszej barwy sosowi.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Można podać je klasycznie z ziemniakami i ogórkiem kiszonym, śląskimi kluskami, albo zwyczajnie z dobrą chrupiącą bagietką. Jeśli natomiast macie ochotę na żeberka, ale ostrzejszy smak to polecam żeberka na ostro. 

Składniki

  • 1,2 kg żeberek
  • 1 duża cebula
  • 2 marchewki
  • 4-5 suszonych grzybów
  • 2 liście laurowe
  • 5 kulek ziela angielskiego
  • mąka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 1 łyżka mąki, opcjonalnie
  • natka pietruszki

Przygotowanie

  1. Żeberka dzielimy na mniejsze kawałki, każdy solimy i obtaczamy dokładnie mąką. Każdy kawałek dokładnie obsmażamy, na dość mocno rozgrzanej patelni. Mają być mocno zarumienione. Podsmażone żeberka przekładamy do większego garnka.
  2. Cebulę kroimy w grubszą kostkę lub piórka, podsmażamy na patelni po żeberkach, aż cebula się zeszkli. Przekładamy ją do żeberek.
  3. Dodajemy obraną i pokrojoną w plastry marchewkę, liście laurowe, ziele angielskie i namoczone wcześniej grzyby. Podlewamy wodą, tylko tyle, aby żeberka były przykryte. Dusimy na wolnym ogniu, aż mięso od żeberek będzie odchodzić.
  4. Jeśli chcecie można dodatkowo zagęścić sos. Płaską łyżkę mąki mieszamy z odrobiną zimnej wody, dodajmy odrobinę ciepłego sosu i wlewamy do sosu, Wlewamy stopniowo, aby uzyskać odpowiednią gęstość sosu. Gotujemy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy natką i podajemy. Smacznego!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!