Jak zobaczyłam przepis na BBC Food wiedziałam, że muszę go zrobić. Przygotowanie go jest banalne, wymaga kilku przypraw i obsmażenia, dalej robi się sam, a po domu rozchodzą się piękne aromaty. Najlepiej smakuje z prostym i delikatnym kuskusem. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 cebule
  • 1 cytryna
  • szczypta szafranu
  • garść zielonych oliwek
  • garść posiekanej kolendry
  • olej do smażenia

Marynata

  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki, płaska
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego
  • oliwa

Przygotowanie

  1. Dzień przed składniki marynaty dokładnie ucieramy razem. Dodajemy do nich oliwę z oliwek w takiej ilość, aby uzyskać pastę do smarowania kurczaka. Nie powinna po nim spływać.
    Kurczaka myjemy i osuszamy. Wcieramy w niego dokładnie przygotowaną marynatę. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na całą noc.
  2. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę i odkładamy ją na talerz. Następnie partiami (będzie łatwiej) obsmażamy kurczaka na rumiano. Do obsmażonego kurczaka dodajemy cebulę i podlewamy go wodą do połowy kurczaka. Dodajemy cytrynę pokrojoną w plastry (polecam dodać połowę, jeśli nie chcecie mocno cytrynowego smaku), szafran i przykrywamy.
  3. Dalej dusimy kurczaka ok. 40 minut, na wolnym ogniu pod przykryciem. Gdy kurczak jest już dobry, podkręcamy ogień i redukujemy sos, o ok. połowę. Na koniec gotowania dodajemy oliwki i kolendrę, mieszamy i podajemy najlepiej z lekko doprawionym kuskusem. Smacznego!

Źródło: BBC Food

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!