Sezon dyniowy uważam za rozpoczęty. Dyniowe babeczki z nutą cynamonu i pysznym kremem z serków. Są bardzo proste w przygotowaniu i zachwycą nawet najbardziej wybredne podniebienia. Musicie spróbować…
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
Babeczki
- 1 szklanka purre z dyni upieczonej
- 2 jajka
- 1/2 szklanki oleju
- 1 szklanka mąki
- 1/2 szklanki drobnego cukru lub trzcinowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
- ok. 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Krem
- 300g serka typu philadelphia
- 130g masła
- ok. 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Przygotowanie
- Do miski wkładamy 1 szklankę purre z dyni (wcześniej trzeba ją upiec), dodajemy do niej jajka, olej i mieszamy dokładnie.
- W drugiej misce mieszamy wszystkie suche składniki. Do suchych składników dodajemy mokre i mieszamy dokładnie, ale nie za długo. Gdy się połaczą przekładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Wypełaniamy je do 3/4 ich wysokości. Pieczemy ok. 20 minut w 175ºC . Studzimy na kratce.
- Krem. Miękkie masło ubijamy z cukrem pudrem i wanilią, aż będzie puszyste. Następnie partiamy dodajemy serek. Gdy składniki się połączą, krem jest gotowy. Dekorujemy wierzch babeczek kremem, posypujemy cynamonem i opcjonalnie prażonymi pestkami dyni. Podajemy w temperaturze pokojowej. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!