Bardzo włoskie połączenie. Gdy dołożymy jeszcze mozzarellę uzyskamy kolory Włoskiej flagi: zielony, czerwony i biały. Przepis pochodzi z książki Antonio Carluccio’s „Simple Cooking”. Lubię jego kuchnię z dwóch powodów: jest włoska i prosta. Ja dziś swoją podróż do Włoch rozpoczęłam od prostego przepisu na zielone gnocchi. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

Gnocchi

  • 500g ugotowanych ziemniaków
  • 110g mąki pszennej
  • 200g szpinaku, ugotowanego i wyciśniętego
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • ok. 40g parmezanu
  • 150g mozzarelli

Sos pomidorowy

  • 1 ząbek czosnku
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 1 puszka pomidorów, pelati
  • 6-8 listków bazylii

Przygotowanie

  1. Sos pomidorowy. Posiekany czosnek podsmażamy przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki, bazylię, sól i pieprz. Smażymy sos na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
  2. Gnocchi. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką, jajkiem, posiekanym szpinakiem. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre (wszystko zależy od mąki) należy dosypać odrobinę mąki.
  3. Bierzemy część ciasta, rolujemy na kształt wałeczka i kroimy 3 cm kawałki. Z góry lekko odciskamy widelec (sos lepiej oblepi nasze gnocchi). Możemy też gnocchi nabierać dwiema łyżkami formując kluseczki.
  4. Wrzucamy na wrząca osoloną wodę, gdy tylko wypłyną gotujemy je przez chwilę i odcedzamy.
  5. Gnocchi nakładamy na talerz, polewamy gorącym sosem, posypujemy parmezanem, porwaną mozzarellą i świeżą bazylią. Smacznego!

W oryginalnym przepisie dodajemy kawałki mozzarelli tuż przed podaniem (ja je pominęłam).

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!