Bardzo włoskie połączenie. Gdy dołożymy jeszcze mozzarellę uzyskamy kolory Włoskiej flagi: zielony, czerwony i biały. Przepis pochodzi z książki Antonio Carluccio’s „Simple Cooking”. Lubię jego kuchnię z dwóch powodów: jest włoska i prosta. Ja dziś swoją podróż do Włoch rozpoczęłam od prostego przepisu na zielone gnocchi. Polecam!
Składniki
Gnocchi
- 500g ugotowanych ziemniaków
- 110g mąki pszennej
- 200g szpinaku, ugotowanego i wyciśniętego
- 1 jajko
- sól
- pieprz
- ok. 40g parmezanu
- 150g mozzarelli
Sos pomidorowy
- 1 ząbek czosnku
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów, pelati
- 6-8 listków bazylii
Przygotowanie
- Sos pomidorowy. Posiekany czosnek podsmażamy przez chwilę na oliwie z oliwek. Dodajemy pokrojone pomidory z puszki, bazylię, sól i pieprz. Smażymy sos na wolnym ogniu przez ok. 20 minut.
- Gnocchi. Ziemniaki przeciskamy przez praskę, łączymy z mąką, jajkiem, posiekanym szpinakiem. Jeśli ciasto będzie zbyt mokre (wszystko zależy od mąki) należy dosypać odrobinę mąki.
- Bierzemy część ciasta, rolujemy na kształt wałeczka i kroimy 3 cm kawałki. Z góry lekko odciskamy widelec (sos lepiej oblepi nasze gnocchi). Możemy też gnocchi nabierać dwiema łyżkami formując kluseczki.
- Wrzucamy na wrząca osoloną wodę, gdy tylko wypłyną gotujemy je przez chwilę i odcedzamy.
- Gnocchi nakładamy na talerz, polewamy gorącym sosem, posypujemy parmezanem, porwaną mozzarellą i świeżą bazylią. Smacznego!
W oryginalnym przepisie dodajemy kawałki mozzarelli tuż przed podaniem (ja je pominęłam).