Gołąbki bez zawijania to inna wersja tych tradycyjny lub jak ktoś woli, pulpety z kapustą. Dla mnie najważniejsze jest to, że robi się je ekspresowo w porównaniu z tradycyjnymi. Oczywiście są też smaczne. Możemy przygotować je wcześniej, a gdy przyjdą goście, wystarczy podgrzać.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 500g mięsa wieprzowego, mielonego
- 1/2 kapusty włoskiej, średniej
- 1 jajko
- 3 łyżki kaszy manny
- 1 cebula, duża
- 1 puszka pomidorów
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki mąki
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
- oregano
- szczypta cukru
- olej, do smażenia
Przygotowanie
- Do mięsa dodajemy jajko, drobno posiekaną cebulę, kaszę. Następnie dodajmy drobno poszatkowaną kapustę, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Formujemy ok. 12 gołąbków. Każdy z nich oprószamy mąką i obsmażamy na oleju, po ok. 2 minuty z każdej strony.
- Gołąbki układamy w garnku, zalewamy zmiksowanymi pomidorami z puszki i dolewamy wody tak, aby gołąbki były przykryte. Dodajemy rozgnieciony czosnek i dusimy gołąbki na wolnym ogniu ok. 40 minut.
- Z 2 łyżek mąki i masła robimy zasmażkę, rozprowadzamy ją sosem i dodajemy do gołąbków. Sos doprawiamy solą, pieprzem, oregano i szczyptą cukru, jeszcze raz gotujemy. Podajemy z młodymi ziemniakami lub bagietką. Smacznego!
Przed dorobieniem sosu zasmażką, możemy wyjąc gołąbki na talerz. Doprawić sos i dodać gołąbki. Zagotować.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!