Grillowana cukinia podana z serem feta i oliwą z oliwek. Pyszne połączenie. Możemy ją podać jako przystawkę przed głównym daniem lub w formie sałatki, na dużym talerzu. Do tak serwowanej cukinii idealnie pasuje pieczywo, np. pszenny chleb z piwem. Polecam!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 2 cukinie
- 1 opakowanie sera feta
- ok. 4 łyżek śmietany, dowolnej
- pęczek drobnego szczypiorku
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
Przygotowanie
- Cukinię kroimy po skosie w plasterki, grubość ok. 4mm. Każdy z nich lekko zwilżamy oliwą z oliwek i pieprzymy (najlepiej świeżym pieprzem).
- Cukinię grillujemy z każdej strony po ok. 2 minuty. Plasterki powinny być ciągle jędrne. Odkładamy, aby ostygły.
- Ser feta rozdrabniamy widelcem, dodajemy śmietanę w takiej ilości, aby uzyskać pastę. Przyprawiamy solą, pieprzem i posiekanym szczypiorkiem.
- Na talerzu rozkładamy plasterki cukinii, a na niej pastę z fety. Możemy nabierać ją łyżeczkami, tak aby uzyskać coś na kształt kluseczki. Tuż przed podaniem, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy szczypiorkiem.
- Możemy też ułożyć małe, pojedyncze przystawki, tak jak na zdjęciu. Podajemy z pieczywem. Smacznego!
Taką cukinię możemy przygotować kilka godzin przed podaniem lub nawet dzień przed.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!