Fantastyczny elegancki deser na niedzielne popołudnie. Gruszki nabiorą pięknego koloru i wspaniałego aromatu dzięki szafranowi. Będą deserem na kilka różnych sposobów, ale o tym napisałam w przepisie. Smacznego!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 8 gruszek, nie muszą być dojrzałe
- 2 szczypty szafranu
- 1 cytryna
- 1 pomarańcza
- 250g cukru
- ok. 500 ml wody
- 6 łyżek dobrego miodu
Przygotowanie
- Szafran zalewamy kieliszkiem wody i moczymy.
- Z pomarańczy i cytryny ścieramy skórkę. Z cytryny wyciskamy sok. W dużym garnku łączymy wodę, cukier, starte skórki, sok z cytryny i wszystko gotujemy, aż cukier się rozpuści. Zmniejszamy ogień, dodajemy szafran z wodą w której się moczył, miód i gotujemy przez kolejne 2–3 minuty.
- Do syropu dodajemy obrane, przekrojone na pół, wydrążone gruszki. Gotujemy je powoli, aż będą miękkie, ale nie rozgotowane. Trzeba uważać, łatwo przegapić ten moment. Czas gotowania będzie różny, zależy od wielkości i tego jak dojrzałe gruszki użyjecie. Podczas gotowania gruszki przekręcamy, aby równomiernie się gotowały.
- Gdy są już miękkie, wyjmujemy je łyżką cedzakową do słoika, a syrop gotujemy dalej ok. 10 minut, aż się zredukuje. Zalewamy syropem gruszki i odstawiamy, aby ostygły. Zimne zamykamy i wstawiamy do lodówki.Możemy przechowywać je nawet do kilkunastu dni.
- Gruszki podajemy jako samodzielny deser, lekko polewając je syropem. Można również podać je z lodami np. waniliowymi, naleśnikami z serem lub z samym serkiem mascarpone wymieszanym z bitą śmietaną. Smacznego!
Źródło: James Martin „James Every Day”
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!