Guacamole to meksykańska pasta, której podstawą jest awokado. Pozostałe składniki zależą od naszych upodobań, dlatego przepisów na guacamole jest tak wiele. Może być bardzo klasycznie z kolendrą i limonką, a można też urozmaicić przepis chilli, cebulką itp.

Składniki

  • 2 awokado
  • 1/2 pęczka kolendry
  • 1 pomidor
  • 1/2 limonki
  • 1/2 czerwonej cebuli, małej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek, opcjonalnie
  • sól morska
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Awokado kroimy na pół, wyciągamy pestkę i obieramy ze skórki. Przekładamy do miski, rozgniatamy widelcem. Natychmiast dodajemy sok z połowy limonki (awokado nie ściemnieje) i mieszamy.
  2. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę, pomidory sparzamy, zdejmujemy skórkę i pozbawiamy nasion. Resztę kroimy w kostkę. Cebulę, pomidory i posiekaną kolendrę łączymy z awokado. Doprawiamy oliwą z oliwek, solą i pieprzem. Smacznego!

Do guacamole możemy dodać również posiekane chilli.