Bardzo aromatyczny gulasz na podstawie przepisu z programu „Kuchnia francuska po prostu”, lekko zmodyfikowany. Od początku wydał mi się smakowity i łatwy do przygotowania. Oczywiście czas duszenia mięsa to nieco dłuższa chwila, przyrządzamy przecież wołowinę, ale warto poczekać na efekt końcowy. Mój sposób podania jest już w bardziej polskim stylu, z kaszą gryczaną. Polecam!

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 800g wołowiny pokrojonej w grubsze kostki
  • 2 ząbki czosnku
  • 500ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 2 łyżki octu winnego lub octu Jerez
  • ok. 8 dużych marchewek
  • 1 duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 1 pęczek pietruszki
  • 5 gałązek tymianku
  • 3–4 ziaren pieprzu
  • ok. 2 łyżek skrobi kukurydzianej
  • sól
  • pieprz
  • 2–3 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie

  1. Połowę oliwy rozgrzewamy i szklimy na niej cebulę pokrojoną w grubszą kostkę. Pod koniec dodajemy grubo posiekany czosnek, smażymy przez chwilę i przekładamy do większego rondla.
  2. Dolewamy oliwy i obsmażamy dokładnie mięso, łączymy z cebulą i czosnkiem.
  3. Deglasujemy patelnię: wlewamy na nią najpierw ocet i dokładnie mieszamy, aby wszystko odeszło. Gdy ocet wyparuje dolewamy wina, płuczemy nim patelnię i wlewamy wszystko do rondla z mięsem i cebulą. Gdy zacznie się gotować dolewamy wody, tyle, aby mięso było pokryte w całości.
  4. Dodajemy ziarenka pieprzu. Liść laurowy, tymianek i natkę pietruszki związujemy razem i dodajemy do gulaszu. Gdy tylko się zagotuje, przykrywamy go i gotujemy dalej na wolnym ogniu przez ok. 11/2 godziny, w trakcie doprawiamy solą i pieprzem.
  5. Gdy mięso jest już prawie dobre, dodajemy grubo pokrojona marchewkę i gotujemy aż zrobi się miękka. Następnie wyjmujemy dodany wcześniej bukiet ziół.
  6. Mąkę rozrabiamy z odrobiną wody, rozcieńczamy gorącym wywarem i dolewamy do gulaszu dokładnie mieszając. Gotujemy jeszcze przez kilka minut. Sprawdzamy czy należy jeszcze go doprawić.
  7. Przed podaniem możemy posypać posiekaną natką pietruszki. Podajemy z ziemniakami, kaszą gryczana lub bułeczkami razowymi. Smacznego!

Gulasz możemy przygotować dzień wcześniej, na noc odstawić go do lodówki. Będzie jeszcze lepszy.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!