Jabłecznik ze śmietaną to bardziej wykwintna wersja domowego jabłecznika, na kruchym cieście. Przepis ten, to połączenie delikatnego musu jabłkowego oraz puszystej, waniliowej bitej śmietany. Jako spodu użyłam ciasteczek digestive. To połączenie dało pyszny i dosyć lekki deser.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!

Składniki

  • 1 litr musu jabłkowego
  • 10–12 łyżeczek kaszy manny, zależy od gęstości naszego musu
  • 250 ml śmietany tortowej, 36%
  • 5 łyżek cukru pudru
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 2–3 łyżki startej białej czekolady

Spód

  • 70g masła
  • 160g ciastek digestive
  • 1 łyżka cukru

Przygotowanie

  1. Masło rozpuszczamy i dodajemy do drobno pokruszonych ciastek i cukru. Mieszamy i wykładamy do tortownicy o średnicy 20–22 cm, której boki wcześniej wykładamy pergaminem, a spód smarujemy masłem i oprószamy mąką. Rozprowadzamy równo masę i lekko przygniatamy. Wstawiamy na 30 minut do lodówki, aby spód stwardniał.
  2. Na gotowy spód wykładamy mus jabłkowy doprawiony cynamonem i cukrem, wymieszany z kaszą manną. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170°C. Wyjmujemy i odstawiamy aby ostygł, najlepiej na noc (do lodówki).
  3. Następnego dnia, wyjmujemy mus z tortownicy, jeśli mus nie jest równy, można delikatnie wyrównać powierzchnię nożem, ścinając wystający nadmiar.
  4. Ubijamy śmietanę z cukrem i wanilią, uważając, by nie stała się zbyt sztywna, ma być nie do końca ubita. Wykładamy śmietanę na upieczony mus jabłkowy, rozprowadzamy i wstawiamy do lodówki. Przed podaniem posypujemy startą białą czekoladą. Smacznego!

Spód do tego jabłecznika można również zrobić z ciasta kruchego. W tym wypadku trzeba go wcześniej podpiec.

Mus jabłkowy można zastąpić prażonymi jabłkami, dodając tyle samo kaszy manny.

Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!

Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!