Kolejne faszerowane jajka. Tym razem tuńczykiem. Specjalnego charakteru nadaje majonez z chrzanem japońskim wasabi i suszoną rukolą, którymi udekorowałam jajka. Pyszne, w sam raz na świąteczne śniadanie.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 jajka
- 1 puszka tuńczyka z wody
- 1 szalotka
- ok. 2 łyżki jogurtu greckiego
- sól
- pieprz
- 2–3 łyżki majonezu
- odrobina wasabi, ma delikatnie zabarwić majonez
- garść ususzonej rukoli
Przygotowanie
- Jajka gotujemy na twardo, następnie studzimy i obieramy ze skorupki. Kroimy na pół, wyjmujemy żółtka do miski i rozgniatamy. Białka układamy na talerzu.
- Żółtka rozcieramy z jogurtem greckim, dodajemy odsączonego tuńczyka i bardzo drobno posiekaną szalotkę. Całość mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz nakładamy w połówki jajek (w miejsce po żółtku), tak, aby dokładnie napełnić zagłębienie.
- Wierzch dekorujemy ostrym majonezem z wasabi, suszoną rukola i kawałkiem czerwonej papryki (opcjonalnie).
Wasabi możemy zastąpić zwykłym chrzanem.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!