Jeśli czeka Cię aktywny dzień, to śniadanie jest dla Ciebie :) Bardzo pożywne, konkretne i nie będziecie głodni, aż do obiadu. Ulubione pieczywo, przełożone mozzarellą, plus dodatki jak suszone pomidory, bazylia. Całość moczona w roztrzepanym jaju i usmażona na oliwie lub maśle. Pyszne!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 4 kromki chleba wiejskiego, na zakwasie
- 4 łyżki mleka
- 1 duża kula mozzarelli
- 2 jajka
- sól
- oliwa z oliwek lub masło
- 3–4 łyżki mąki pszennej
- 2 suszone pomidorki, opcjonalnie
- kilka listków bazylii, opcjonalnie
Przygotowanie
- Mleko wlewamy do głębokiego talerza i moczymy w nim każdą kromkę przez kilka sekund, chleb ma być wilgotny, ale nie mokry.
- Na dwóch kromkach układamy pokrojoną mozzarellę, tak aby pokryła całe kromki. Opcjonalnie możemy posiekać pomidorka oraz bazylię i położyć na mozzarelli. Przykrywamy kromki pozostałym pieczywem.
- Na jednym talerzu rozsypujemy mąkę, na drugim roztrzepujemy jajka. Bierzemy podwójną kanapkę i panierujemy. Najpierw obtaczamy delikatnie w mące, później w jajku.
- Wkładamy na rozgrzaną patelnię z oliwą. Smażymy na złoty kolor, zmniejszając temperaturę na średnią, przez ok. 5 minut po każdej stronie. Podajemy natychmiast. Możemy przez chwilę odsączyć kanapki na ręczniku papierowym. Smacznego!
Źródło: Antonio Carluccio’s – „Simple Cooking”
Jeśli robimy kanapki tylko z mozzarellą, możemy podać do usmażonych kanapek pomidorki koktajlowe.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!