Kapuśniak jest jedną z zup, które przypominają mi smak kuchni mojej mamy. Gotuję go według jej przepisu. Jedyna zmiana jaką wprowadziłam, to skwarki z boczku zamiast ze słoniny, ale tu wybór należy do Was!
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!
Składniki
- 1l kapusty kiszonej
- ok. 300g wołowiny lub wieprzowiny
- 5–6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 2 liście laurowe
- 3–4 ziela angielskie
- 4–5 kulek czarnego pieprzu
- 4 suszone grzybki
- sól
- pieprz
- majeranek
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 100g słoniny lub boczku
Przygotowanie
- Mięso płuczemy, zalewamy wodą (ok.2l) i gotujemy. W trakcie dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, suszone grzyby i pieprz w kulkach. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem ok. 30–40 minut, aż mięso będzie na wpół ugotowane.
- Następnie dodajemy pokrojoną w plasterki marchew, posiekaną cebulę, pietruszkę w dużych kawałkach, selera oraz odciśniętą i pokrojoną kapustę.
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i gotujemy w oddzielnym garnku. Gdy są miękkie odcedzamy je i dodajemy do zupy.
- Gdy mięso jest już miękkie, wyjmujemy je, kroimy i z powrotem dodajemy do zupy.
- Z masła i mąki robimy zasmażkę, którą przyprawiamy zupę. Z boczku lub słoniny smażymy skwarki i dodajemy do zupy. Na końcu doprawiamy solą, pieprzem i dużą ilością majeranku. Smacznego!
Jeśli macie kapustę kiszoną z dużą ilością marchewki, możemy dodać mniej świeżej marchewki, aby kapuśniak nie wyszedł zbyt słodki.
Wodę z kapusty kiszonej zostawiamy, może się przydać, jeśli będziemy chcieli uzyskać kwaśniejszy smak.
Odkryj Magiczne przepisy na Wigilię!
Czy jesteś gotowa na świąteczne przysmaki, które zachwycą Twoich gości? Zajrzyj do mojego e-booka „Najlepsze wigilijne przepisy” i odkryj ponad 150 stron inspirujących przepisów łączących tradycję z nowoczesnością. Sprawdź, co dla Ciebie przygotowałam!