Bardzo lubię tą wersję kapuśniaka, na słodko. Zupa jest tak przygotowana, że żadne warzywa się nie marnują i wszytko znika. Ten sposób się sprawdzi się gdy zechcemy przemycić więcej warzyw do diety naszych dzieci. Zupa wychodzi bardzo aromatyczna i najlepiej smakuje następnego dnia.
Składniki
- 1–2 udka z kurczaka
- 1 średnia kapusta włoska
- 2 marchewki
- 1 pietruszka, korzeń
- 1 cebula
- 10cm kawałek pora
- 4-5 średnich ziemniaków
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki, płaska
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 puszka pomidorów
- garść posiekanego koperku
- kwaśna śmietana
- sól
- pieprz
- 3 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
Przygotowanie
- Do dużego garnka wkładamy umyte udko z kurczaka, dodajemy ziele angielskie i liścia laurowego, zalewamy wodą tak, aby przykryło udko. Gotujemy całość ok. 30 minut.
- Następnie: marchewkę i pietruszkę, kroimy w zapałki lub ścieramy na grubych oczkach, pora kroimy w kostkę, a kapustę szatkujemy na grubsze kawałki. Warzywa dodajemy do wywaru. Uzupełniamy wodę, tak aby wszystkie warzywa były w wodzie.
- Gdy zupa zacznie się ponownie gotować dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, a po 10 minutach pomidory z puszki, możemy je drobno posiekać. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę i smażymy ją na oliwie z oliwek. Gdy się zarumieni dodajemy do kapuśniaka.
- Z masła i mąki robimy zasmażkę. Masło rozpuszczamy na patelni, tej samej na której smażyliśmy cebulę, dodajemy mąkę i przesmażamy ją ok. 1 minuty. Rozcieńczamy zasmażkę wywarem i dodajemy ją do zupy. Udko z kurczaka wyjmujemy, obieramy mięso i dodajemy do zupy. Doprawiamy posiekanym koperkiem, solą i pieprzem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany. Smacznego!
Opcjonalnie, zupę możemy ugotować na wędzonym boczku, kiełbasie lub żeberkach.